Amniyotik membran ve türevleri, biyolojik özellikleri sayesinde kemik rejenerasyonu için iyi bir kök hücre ve biyolojik iskele rezervuarı olarak kabul edilir. Amniyotik kaynaklı epitel hücreler (AEC) ve amniyotik mezenkimal stromal hücreler (ASMC) kemik rejenerasyonu için umut verici sonuçlar göstermektedir.

Amniyotik membran ve amniyotik membran kaynaklı ürünler, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu için, mevcutta kullanılan ürünlere başarılı bir alternatif oluşturmaktadırlar.

Bununla beraber, uygun bir iskele ile ilişkili AEC'ler ve AMSC'ler de kemik iyileşmesi için uygulanan doku mühendisliği stratejileri yönünden ideal adaylar olabilirler.

Etchebarne ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada, MEDLINE ve PubMed veritabanından 390 makale ve Scopus veritabanından 473 makaleyi incelemişler, başlıkları ve özetleri okuduktan sonra, daha fazla araştırma için toplam 42 makaleyi seçerek, amniyotik membranın kemik rejenerasyonu için kullanımlarını incelemişlerdir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, amniyotik membranların ortotopik kemik rejenerasyonuna olan katkılarını radyolojik ve histolojik analizlerle ortaya koymaktadır. Amniyotik membran ve türevlerinin anjiyojenik ve anti-fibrotik etkileri de histolojik ve/veya immünohistokimyasal analizlerle ortaya konulmuş ve yapılan çalışmalarda istatistiksel anlamlılık gözlemlendiği belirtilmiştir.

Kaur ve arkadaşları, periodontal defeklerin tamirinde PRF membranla doldurulduktan sonra amniyotik membran ile kapatılan oldularda, kemik oluşumunun arttığını ortaya koymuşlardır. Bununla beraber, aynı çalışmada PRF yerine kemik allogrefti kullanımın daha iyi sonuçlar verdiği de gösterilmiştir.

Kumar ve arkadaşları tarafından, allojenik kemik grefti kullanılarak tedavi edilen periodontal furkasyon defektlerinde amniyotik membranla desteklenen kapamaların kemik oluşumunu önemli ölçüde hızlandırdığı ve iyileştirdiği belirterek, klinik ve radyolojik parametrelerde önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuşlardır.

Pajnigara ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada, tek başına kullanılan kemik allogreftleriyle, amniyotik membran eşliğinde kullanılan kemik allogreftleri arasındaki farklılığın daha yüksek miktarda yenilenmiş doku elde edilmesiyle sonuçlandığı belirtilmiştir. 


Osteoartrit 

Pratik olarak tedavisi olmayan ve yüksek bir morbidite oranına sahiptir bulunan osteoartritin güncel tedavi yaklaşımında kullanılan mevcut ilaçlar, semptomların hafifletilmesine odaklıdır. 

Bhattacharya ve arkadaşları, yaşları 39 ile 82 arasında olan ve mevcut standart tedaviye iyi yanıt vermeyen ve tüm seçenekleri tüketen 52 Osteoartrit hastasına taze toplanmış amniyotik sıvı enjekte ettiler. Tedavi, bir grubun amniyotik sıvı tedavisi ve diğerinin steroid tedavisi aldığı 2 kola ayrıldı. Amniyotik sıvı tedavisi alan kol iyi yanıt verdi ve tedavinin tamamlanmasından 2 ay sonra bile steroid tedavisi koluna kıyasla genel bir iyileşme gösterdi. Amniyotik sıvı ile bu daha iyi terapötik etkinlik 4. aya kadar gözlendi. Ayrıca, eklem ve eklem dışı efüzyon çalışmalarında amniyotik sıvının steroid koluna göre daha iyi ve olumlu bir sonuca sahip olduğu ortaya konmuştur ve ayrıca, insan amniyotik membranından türetilen kök hücrelerin, daha düşük bir artrit indeks skoru ile eklemlerdeki hasarı hafifleterek kolajen kaynaklı romatoid artrit birikimini engellediği gösterilmiştir. 

Vines ve arkadaşları semptomatik diz osteoartritini tedavi etmek için amniyon enjeksiyonlarını kullanarak 6 hastalık bir fizibilite çalışması gerçekleştirdi. 

Her hastaya tek bir eklem içi kriyoprezervasyonlu amniyotik süspansiyon allogreft (ASA) enjeksiyonu yapıldı ve 1 yıl boyunca takip edildi. Tek anormal bulgu serum immünoglobulin G ve immünoglobulin E düzeylerinde küçük bir artış olmak üzere hiçbir olumsuz sonuç bildirilmedi. Eklem içi ASA enjeksiyonunun güvenli olduğu bulundu. 


Diğer Ortopedik Uygulamalar

Plantar Fasiit

Amniyon kullanan insan çalışmalarının çoğu, ayak ve ayak bileği cerrahisi ile ilgilidir. İnatçı plantar fasiit için bir tedavi olarak kullanımı, erken tanınan başarılardan biriydi.

Zelen ve arkadaşları, refrakter plantar fasiit tedavisinde cerrahi müdahaleye alternatif olarak enjekte edilebilir mikronize susuz insan amniyotik/koryonik membran uygulamalarını araştırdılar. 45 hastayla yapılan bu prospektif, randomize çalışma, kontrollere (salin enjeksiyonları) kıyasla 8 haftada plantar fasiit semptomlarında önemli iyileşme gösterdi.

Benzer bir çalışma, kriyoprezerve insan amniyotik membran (c-hAM) enjeksiyonlarının, plantar fasiit hastalarında kortikosteroid enjeksiyonlarına karşı kullanımını karşılaştırdı. Sonuçlar, c-hAM'nin güvenli ve kortikosteroidlerle karşılaştırılabilir olduğunu gösterdi; yazarlar, ağrıdaki iyileşmenin en fazla 18 haftada geçtiğini bildirdiler.


Tendon Onarımları

Amniyotik membran, tendon onarımlarında tamir bölgesinin üzerine tendon sargısı olarak kullanılmak için ideal bir sargı materyali görevi görür. Tek başına kollajenin yapamayacağı şekilde, adezyonları en aza indirirken iyileşmeye aktif olarak katkıda bulunduğundan, tendon sarma için kollajenden çok daha üstün olarak kabul edilmektedir.

Membran, anti-inflamatuar, immünomodülatör, antimikrobiyal ve yapışmayı engelleyen özelliğiyle onarılmış tendonların etrafında koruyucu bir kılıf görevi görür. Demill ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen 124 hastalık bir çalışma, amniyotik membranın tendon sargısı olarak kullanmanın güvenliğini gösterdi ve çalışmacılar, daha önce yayınlanmış verilere kıyasla daha düşük bir komplikasyon oranı bildirdiler.

Warner ve arkadaşları, ayak ve ayak bileği cerrahisi geçiren 14 hastayla ilgili bir başka çalışmada, ağrının azalmasıyla birlikte klinik iyileşme ve ameliyat öncesi ölçümlere kıyasla ameliyat sonrası daha büyük fonksiyonel sonuçlar elde edildiğini bildirdiler.

Kovacevic ve arkadaşları, kronik, büyük bir rotator cuff yaralanması ve onarım modelinde insan amniyotik membranı kullanımının, birincil olarak daha fazla kemik oluşumuna, daha organize entezis iyileşmesine, indüklenmiş kas onarım gen ekspresyonuna ve daha az PAI-1 (plasminogen activator inhibitor-1) ekspresyonuna, ikincil olarak daha büyük rotator manşet kas lifi kuvvetine yol açtığını bildirmişlerdir.